Hoe wordt een witte vulling gemaakt?

Eerst wordt gekeken welke kleur vulmateriaal het beste bij de tand of kies past. Er zijn
heel veel kleuren.

De oude vulling wordt er uitgehaald. Als de kies voor de eerste keer wordt gevuld, dan wordt het zieke
deel van de kies weggeslepen. Als de vulling wordt gemaakt om een tand mooier te maken, hoeft er niet veel van de tand te worden weggeslepen.

Om de vulling aan de tand of kies te laten plakken, moet het tandoppervlak droog zijn. Hiervoor wordt een rubber lapje (de rubberdam) gebruikt. Deze rubberdam wordt over de te behandelen tand of kies getrokken. Ook kan het oppervlak droog gemaakt worden met een afzuiger en wattenrollen.

Is de tand droog? Dan wordt de tand met een zuur voorbehandeld en krijgt daarna een plaklaag. Door speciaal licht wordt dit hard.

Het vulmateriaal wordt nu in een paar lagen op de tand gemaakt. Ook dit wordt weer hard door speciaal licht te gebruiken.

Daarna wordt de vulling bijgewerkt met polijst.

Hoe lang doe ik met een witte vulling?

Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Omdat grote witte vullingen in de kiezen nog niet zo lang worden gebruikt, weten we niet of u er net zo lang mee kunt doen als met een grijze.

Witte vullingen kunnen verkleuren. Die verkleuring komt vooral voor bij mensen die veel roken of veel
koffie en thee drinken. Zo’n oppervlakkige verkleuring kan worden weggehaald door de
vulling te polijsten. Soms kan over een oude witte vulling een nieuw wit laagje worden
gemaakt. Het is ook altijd mogelijk om een witte vulling te vervangen.

Witte of grijze vulling

Witte vullingen zijn tandkleurig. Ze verschillen bijna niet van uw eigen kleur tanden. Er worden gaatjes mee gevuld, maar er kan ook een afgebroken hoekje mee worden gemaakt. Of de ruimte tussen twee tanden wordt er kleiner mee gemaakt.

Het witte vulmateriaal heet composiet. Het wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen. De plaktechniek zorgt ervoor dat de tand of kies sterker wordt.

De grijze vullingen zijn gemaakt van amalgaam. Ze zijn heel sterk. Een groot gat in een kies kan ermee worden gevuld. Er moet wel iets van de tand of kies worden weggeslepen om het vulmateriaal vast te maken.

Witte vullingen zijn duurder dan grijze. Het kost meer tijd om ze te maken.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

In de tanden en kiezen zit levend weefsel, waaronder zenuwen en bloedvaten. De wortels van tanden en kiezen zijn hol. Daarin zit een ruimte: het wortelkanaal. Door het zenuwweefsel in de tand of kies kan warmte en kou gevoeld worden, maar ook pijn. Pijn heeft u vaak als het zenuwweefsel geïrriteerd is door tandbederf, of door een ontsteking.

In het begin is de pijn vaak nog wel te doen. U heeft dan pijn door iets warms, kouds of zoets te eten. Duurt het langer, dan wordt de pijn heftig.

Een zenuw kan ook geïrriteerd raken door blootliggend tandbeen bij gevoelige tandhalzen, tandenknarsen en trauma (klap). Ook nadat een tandarts geboord heeft kan soms een zenuw ontstoken raken.

Bij een lichte ontsteking van de zenuw kan deze zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben, maar moet wel een wortelkanaalbehandeling worden gedaan.

Met röntgenfoto’s speurt de tandarts de ontsteking van de wortelpunt op. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts de wortelkanalen met vijltjes schoon. Hierdoor kunnen ze gespoeld worden met een ontsmettende chlooroplossing. Daardoor worden de bacteriën en eventuele weefselresten gedood en verwijderd.

Daarna worden de wortelkanalen tot bijna bij de wortelpunt gereinigd en gevuld. Dat wordt gedaan
met rubberstiftjes en cement. Daarna wordt er een witte vulling overheen gemaakt. Zo zijn de
wortelkanalen van de tand/kies goed afgesloten. En kunnen bacteriën niet
opnieuw binnendringen.

Een wortelkanaalbehandeling duurt een half uur tot zelfs twee uur. Na ongeveer zes maanden is te zien of de behandeling geslaagd is. Daarvoor wordt een nieuwe röntgenfoto gemaakt.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

De wortelkanaalbehandeling is in de meeste gevallen zonder pijn. U krijgt verdoving. Heeft u toch pijn, zegt u dat dan. U krijgt dan extra verdoving.
Als er een grote ontsteking is, dan kan het moeilijk te verdoven zijn. Meestal wacht de tandarts dan een paar dagen met het afmaken van de behandeling. Dan is er beter te verdoven.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Hoeveel tijd er nodig is voor een behandeling verschilt per tand of kies. Een behandeling aan een voortand met één kanaal duurt minder lang dan bij een kies met vier kanalen. De behandeltijd kan een half uur zijn tot twee uur. Uw behandelaar vertelt u dit van tevoren. Als het nodig is, wordt de behandeling verdeeld over twee afspraken.

Hoe voorkom ik een wortelkanaalbehandeling?

Kom elk half jaar op controle. Tijdens deze controle kunnen we gaatjes in een vroeg stadium ontdekken en behandelen. Hiermee wordt de kans op een wortelkanaalbehandeling verkleind.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom is ons advies: regelmatige controle, twee keer per dag goed poetsen, een keer per dag de tussenruimtes schoonmaken!

Verkleurt mijn tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.

Van welk materiaal is een facing?

In onze kliniek worden uitsluitend composiet facings aangebracht. Er bestaan ook facings van porselein. De voordelen van composiet zijn:

  • weefselsparend (de tanden worden alleen iets opgeruwd, terwijl bij porseleinen facings meer tandweefsel verloren gaat)
  • wordt vaak vergoed door zorgverzekeraar
  • is een stuk goedkoper dan porseleinen facings
  • in één zitting heeft u een stralende lach