Verkleurt mijn tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.

Waarom worden tanden donkerder?

Als kleurstoffen uit eten, drinken of roken de tand binnendringen, zien de tanden er
donkerder uit. Denk aan koffie, thee, rode wijn, frisdrank, vruchtensap, kruiden, eten of drinken met kleurstof erin. Als er barsten in het glazuur zitten, dringen kleurstoffen nog makkelijker in de tand of kies.

Ook kan aanslag en verkleuring van tandsteen de tanden donkerder kleuren. Deze verkleuringen komen ook door dingen als koffie, thee, wijn en roken. Aanslag kan de tandarts of mondhygiënist verwijderen. Bleken is hiervoor niet de oplossing.

Sommige producten voor moederverzorging geven ook verkleuringen. Dode tanden (meestal door een val of klap of een wortelkanaalbehandeling) verkleuren van binnenuit. En heel soms komt een verkleuring door een ziekte of een medicijn.

Vraag advies aan de tandarts. Deze zoekt uit hoe de verkleuring bij u is gekomen en wat daarvoor de beste oplossing is.

Is bleken veilig?

U kunt beste uw gebit door ons laten bleken, of onder onze begeleiding. Zeker als er een gel wordt gebruikt is het belangrijk dat er niet te veel peroxide in zit. Anders loopt uw gebit kans op grote en dure schade die veel erger is dan niet zo witte tanden.

Vergoedt de verzekering het bleken?

Tanden bleken is een behandeling die niet medisch nodig is. Het gaat om het uiterlijk. In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar dit niet. Er zijn echter uitgebreide zorgverzekeringen die
gedeeltelijk laserbehandeling of behandelingen met bleekgel vergoeden. Vraag het aan uw verzekeraar.

Hoe werkt bleken?

Bij bleken wordt meestal gebruik gemaakt van waterstofperoxide. De peroxide bleekt de verkleuringen. Daarnaast droogt het bleekmiddel de tanden tijdelijk uit en maakt ze iets zachter. Hierdoor wordt het glazuur tijdelijk minder doorzichtig en zie je het donkere tandbeen minder.

Hoe lang duurt bleken?

De lengte van de behandeling hangt af van de methode. Bij de huisbleekmethode duurt het meestal twee tot drie weken voordat u het gewenste resultaat hebt bereikt. De tandkleur wordt na het beëindigen van de bleekbehandeling altijd weer iets donkerder. Na zes weken kunt u pas het echte bleekresultaat zien.

Worden alle tanden en kiezen wit na bleken?

Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Ze kunnen zelfs meer opvallen na het bleken.

Overleg daarom met je tandarts of mondhygiënist vóórdat u uw tanden gaat bleken of laat bleken. Bespreek uw wensen en vraag of het gewenste resultaat haalbaar is.

Kan thuis bleken wel, als de tandarts me begeleidt?

Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist heeft een goed resultaat. Als u zich houdt aan het advies.

Kan ik na bleken alles eten?

Niet meteen. Het bleken maakt het glazuur van de tanden en kiezen iets zachter. Dit is tijdelijk. Het glazuur herstelt zich weer. Tijdens de behandeling met de bleeklepel moet u bepaalde etenswaren en dranken laten staan. En niet roken.

Uw tandarts geeft u advies over wat u wel en niet kunt eten en drinken. En wanneer u wel weer alles kunt eten en drinken.