Hoe wordt een kroon geplaatst?

Het tandtechnisch laboratorium, een speciale werkplaats, maakt de kroon of de brug. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig. De tandarts zorgt voor de voorbereiding en voor het plaatsen. Daarvoor moet u twee of drie keer naar de tandarts. De behandeling gaat in de volgende stappen:

  • Afslijpen van de tand of kies
    Eerst moet er genoeg ruimte zijn om de kroon te maken. De tandarts slijpt een stuk van de tand of kies af. Tijdens de behandeling verdooft de tandarts u als dat nodig is.
  • Afdruk maken
    De tandarts maakt een afdruk van uw kaak. U krijgt een grote lepel met een rubberachtig materiaal in uw mond. Zo ontstaat een afdruk. Hierin gieten ze in de werkplaats gips. Daarna wordt de kroon op dit gipsmodel gemaakt. De laatste tijd werken ze vaker met de computer. Dan wordt de afdruk gescand.
  • Hoe bijt u?
    De tandarts kijkt hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. Dit is nodig voor de goede hoogte en vorm van de kroon. Daarvoor is een afdruk van de andere kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een plaatje van was of een ander materiaal.
  • Kleur bepalen
    Meestal krijgt de kroon een tandkleurige laag van porselein. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit. Soms wordt de kroon nog bij u gepast.
  • Noodkroon
    De tandarts maakt een tijdelijke kroon. Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een soort lijm aan. Daarna schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt de kroon stevig aan.

Welke soort brug krijg ik?

Een brug is gebouwd op pijlers. Dat zijn de steunen, net als bij een verkeersbrug.

Bij een gewone brug zitten de pijlers aan beide kanten van de open ruimte.

Bij een vrij-eindigende brug zitten de pijlers aan één kant van de ontbrekende tand of kies. Deze brug wordt ook wel een cantilever brug genoemd. Cantilever bruggen gaan, zeker in het gebied van de kiezen, minder lang mee dan normale bruggen. Dan kan ook aan een implantaat worden gedacht.

Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan de kanten van de open ruimte gaaf zijn. Er hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. Een etsbrug zit minder vast zit dan een normale brug. Hij wordt vaak gebruikt om één of twee voortanden te vervangen. De brug wordt door metalen plaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenkant van de tanden geplakt.

Waar wordt een brug van gemaakt?

Een brug kan van metaal en van porselein worden gemaakt.

Soms wordt metaal met porselein gebruikt. De basis is dan metaal, vaak goud. Hierover komt dan een laagje tandkleurig porselein. Dit wordt gebruikt voor een brug die sterk moet zijn omdat er veel mee gekauwd wordt.

Bruggen zijn meestal van porselein. Dat is helemaal tandkleurig en ook lichtdoorlatend. Dat ziet er heel echt uit.

Soms worden bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit is heel sterk en slijtvast. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

De tandarts geeft advies over wat de beste oplossing is voor u.

Wanneer moet ik een kroon of brug?

Een kroon is nodig als de tand of kies niet meer gevuld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er veel tandbederf (cariës) is. Soms is het zo dat een tand of kies met veel vulling gaat breken. Soms is de tand of kies erg beschadigd, bijvoorbeeld na een val. Ook na een wortelkanaalbehandeling kan een kroon nodig zijn om de tand of kies te behouden.

Een brug kan nodig zijn om beter te kunnen kauwen. Ook kan een brug gemaakt worden als tanden of kiezen teveel ruimte hebben om te groeien. Dan kunnen ze scheef gaan staan. Een brug lost dat op. En soms is het gewoon de mooiste oplossing.

Wat doe ik na het maken van de kroon of brug?

Na het plaatsen van de kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. U kunt wel gewoon eten en drinken. U moet meteen goed poetsen! Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur
niet maximaal belast. Dus kauw niet op harde noten of broodkorsten en bijt geen stuk appel af.

Hoe lang doe ik met een kroon of brug?

Met een kroon of brug kunt u jarenlang vooruit. U moet uw kroon of brug wel heel goed verzorgen. Poetsen blijft heel belangrijk, want ook een tand of kies met een kroon of brug kan gaatjes krijgen of ontsteken. Of het tandvlees rondom de kroon.

Wat kan er in plaats van een kroon?

Heeft u een tand of kies waar een groot stuk van mist? Zonder een kroon kan de tand of kies verloren gaan. Er is geen andere oplossing voor een kroon.

Mist u meerdere kiezen of tanden? In plaats van een brug kunt u kiezen voor een implantaat (kunstwortel) of een prothese (kunstgebit) of een gedeeltelijke prothese (gedeeltelijk kunstgebit).

Wordt een kroon of brug vergoed?

U krijgt altijd eerst een begroting en een inschatting van de kosten. Kronen en bruggen zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. In een aanvullende verzekering vaak wel. Dan moet u altijd wel eerst het eigen risico betalen.

Vraag advies aan de tandarts. De tandarts kan kijken wat uw budget is en hoe hoog uw bijdrage is.

U kunt natuurlijk ook advies vragen aan uw zorgverzekeraar.

Hoe verzorg ik mijn kroon of brug?

Poets goed met een zachte tandenborstel! Dat kan ook een elektrische tandenborstel zijn. Geef vooral aandacht aan de ruimte waar de kroon of brug op het tandvlees aansluit. Daar gaan vaak etensresten tussen zitten. Die moeten weg, anders komen er bacterieën bij. Die zorgen voor gaatjes en ontstekingen.

Verzorg na het poetsen de ruimte tussen de tanden goed met een tandenstoker, een tandenrager of met flosdraad. U krijgt daarover advies van uw tandarts.