Wat is een wortelkanaalbehandeling?

In de tanden en kiezen zit levend weefsel, waaronder zenuwen en bloedvaten. De wortels van tanden en kiezen zijn hol. Daarin zit een ruimte: het wortelkanaal. Door het zenuwweefsel in de tand of kies kan warmte en kou gevoeld worden, maar ook pijn. Pijn heeft u vaak als het zenuwweefsel geïrriteerd is door tandbederf, of door een ontsteking.

In het begin is de pijn vaak nog wel te doen. U heeft dan pijn door iets warms, kouds of zoets te eten. Duurt het langer, dan wordt de pijn heftig.

Een zenuw kan ook geïrriteerd raken door blootliggend tandbeen bij gevoelige tandhalzen, tandenknarsen en trauma (klap). Ook nadat een tandarts geboord heeft kan soms een zenuw ontstoken raken.

Bij een lichte ontsteking van de zenuw kan deze zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben, maar moet wel een wortelkanaalbehandeling worden gedaan.

Met röntgenfoto’s speurt de tandarts de ontsteking van de wortelpunt op. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts de wortelkanalen met vijltjes schoon. Hierdoor kunnen ze gespoeld worden met een ontsmettende chlooroplossing. Daardoor worden de bacteriën en eventuele weefselresten gedood en verwijderd.

Daarna worden de wortelkanalen tot bijna bij de wortelpunt gereinigd en gevuld. Dat wordt gedaan
met rubberstiftjes en cement. Daarna wordt er een witte vulling overheen gemaakt. Zo zijn de
wortelkanalen van de tand/kies goed afgesloten. En kunnen bacteriën niet
opnieuw binnendringen.

Een wortelkanaalbehandeling duurt een half uur tot zelfs twee uur. Na ongeveer zes maanden is te zien of de behandeling geslaagd is. Daarvoor wordt een nieuwe röntgenfoto gemaakt.