Waar moet ik op letten, nu ik ouder word?
Ontstoken tandvlees
Iedere keer als u iets eet of drinkt, vormt zich een doorzichtig, zacht en kleverig laagje op uw tandvlees, tanden en kiezen: (tand)plak. Verwijder de tandplak die langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen zit. Anders veroorzaken de bacteriƫn in de plak ontstoken tandvlees. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich weer gemakkelijk nieuwe plak. De tandvleesontsteking kan daardoor verergeren.
Ontstoken tandvlees herkent u aan rood, gezwollen en bloedend tandvlees.
Gaatjes
Op latere leeftijd kunnen aan de tandwortel gaatjes ontstaan. Het tandvlees trekt zich terug, waardoor de tandwortel gedeeltelijk bloot komt te liggen. Op deze plaats ontbreekt het beschermende glazuurlaagje. Tanden en kiezen zijn hier extra kwetsbaar voor gaatjes. Door het terugtrekkende tandvlees wordt de ruimte tussen tanden en kiezen bovendien groter. Juist daar gaat tandplak makkelijk zitten. Dit zorgt voor gaatjes, vooral in de blootliggende wortels van de tanden en kiezen.
Droge mond
Een droge mond komt door een tekort aan speeksel (spuug). Speeksel maakt spreken, kauwen en slikken makkelijk. De bevochtiging met speeksel maakt ook de bewegingen van wangen, tong en lippen makkelijk. Speeksel maakt tanden, de kiezen en het mondslijmvlies alvast een beetje schoon. Door onvoldoende speeksel krijgt u eerder tandplak.
Sommige medicijnen zorgen voor minder speeksel. Bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk,
slaapmiddelen en medicijnen bij een depressie.
Ook te weinig drinken kan een van de oorzaken van een droge mond zijn. Daarnaast kan een droge mond optreden bij uitdroging door koorts of diarree.